Etli Mantı - SICAK BAŞLANGIÇLAR
Etli Mantı - SICAK BAŞLANGIÇLAR |
MALZEMELER
- 200 gram dana kıyması
- 500 gram un
- 100 gram yoğurt
- 50 gram tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı acısız kırmızı toz biber,
- 1 adet soğan,
- 2 diş sarımsak
- 1 adet limon
- 1/4 demet maydanoz
- tuz, karabiber / arzuya göre
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI
- Unu, mermer tezgahın üstüne boşaltın.
- Ortasını açıp yarım yemek kaşığı tuz ilave edin.
- Yumurtayı kırıp 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı limon suyu, çeyrek bardak su katın.
- Yumurtanın sarısını dağıtarak ve unu ortaya doğru çekerek yavaş yavaş karıştırın.
- Karışımı ezerek yoğurun.
- Hamur haline getirdikten sonra 6-7 dakika daha yoğurmaya devam edin.
- Silindir şeklindeki hamuru 4 eşit parçaya bölüp, parçaları elinizle ezip yassılaştırın.
- Üstlerine nemli bir bez örterek yarım saat dinlendirin.
- Kıymayı geniş ve derin bir kabın içine boşaltın.
- Soğanı küçük parçalar halinde kesip iyice kıyın.
- Yarım tatlı kaşığı tuz serpip yedirdikten sonra kıymaya katın.
- Maydanozu ince ince kıyıp kıymaya ilave edin.
- 1 tatlı kaşığı tuz, biraz da karabiber ekip kıymayı ezerek iyice karıştırın.
- Tezgaha biraz un serpip hamuru unlayın.
- Merdane ile yuvarlak şeklini muhafaza etmek için sürekli çevirerek 2 - 2.5 milim kalınlığında yufka şeklinde açın.
- Yufkaları tek tek tezgahın üzerine yayıp boylamasına ve enlemesine 3 - 4 santimlik kareler oluşturacak şekilde kesin.
- Her bir karenin ortasına hazırladığınız harcı koyup köşelerini birleştirerek bohça şeklinde kapatın. Mantıları tepsiye dizip önceden 200 derecede kızdırılmış fırında 20 dakika pişirin.
- Bir kabın içinde tereyağını eritin.
- 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı acısız kırmızı toz biber, 1 yemek kaşığı biber salçası koyup 2 dakika karıştırarak pişirin.
- 2 adet iri diş sarımsağı dövüp ezin.
- Yoğurdu, geniş bir kabın içinde karıştırarak sulandırıp sarımsağa ilave edin.
- Pişen mantıları, fırından çıkarın.
- Bir tencereye 1.5 litre su, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın.
- Su, iyice kaynadıktan sonra mantıları azar azar kaynar suya atıp 8 dakika haşlayın.
- Haşlanan mantıları süzgece alıp suyunu süzün.
- Bir tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyup kızdırın.
- Mantıları kızgın yağda şöyle bir çevirip servis tabağına aktarın.
- Sarımsaklı yoğurdu üstüne dökün ve tereyağlı baharatlı sosu üstünde gezdirin.
- Afiyet olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder