Etli Mantı - SICAK BAŞLANGIÇLAR

Etli Mantı tarifi nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılır. Osmanlı Mutfağı ve döneme ait geleneksel yemek tarifleri nasıl pişirilir.
Etli Mantı - SICAK BAŞLANGIÇLAR

MALZEMELER

  • 200 gram dana kıyması
  • 500 gram un
  • 100 gram yoğurt
  • 50 gram tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı acısız kırmızı toz biber,
  • 1 adet soğan,
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet limon
  • 1/4 demet maydanoz
  • tuz, karabiber / arzuya göre
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI

  1. Unu, mermer tezgahın üstüne boşaltın.
  2. Ortasını açıp yarım yemek kaşığı tuz ilave edin.
  3. Yumurtayı kırıp 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı limon suyu, çeyrek bardak su katın.
  4. Yumurtanın sarısını dağıtarak ve unu ortaya doğru çekerek yavaş yavaş karıştırın.
  5. Karışımı ezerek yoğurun.
  6. Hamur haline getirdikten sonra 6-7 dakika daha yoğurmaya devam edin.
  7. Silindir şeklindeki hamuru 4 eşit parçaya bölüp, parçaları elinizle ezip yassılaştırın.
  8. Üstlerine nemli bir bez örterek yarım saat dinlendirin.
  9. Kıymayı geniş ve derin bir kabın içine boşaltın.
  10. Soğanı küçük parçalar halinde kesip iyice kıyın.
  11. Yarım tatlı kaşığı tuz serpip yedirdikten sonra kıymaya katın.
  12. Maydanozu ince ince kıyıp kıymaya ilave edin. 
  13. 1 tatlı kaşığı tuz, biraz da karabiber ekip kıymayı ezerek iyice karıştırın.
  14. Tezgaha biraz un serpip hamuru unlayın.
  15. Merdane ile yuvarlak şeklini muhafaza etmek için sürekli çevirerek 2 - 2.5 milim kalınlığında yufka şeklinde açın.
  16. Yufkaları tek tek tezgahın üzerine yayıp boylamasına ve enlemesine 3 - 4 santimlik kareler oluşturacak şekilde kesin.
  17. Her bir karenin ortasına hazırladığınız harcı koyup köşelerini birleştirerek bohça şeklinde kapatın. Mantıları tepsiye dizip önceden 200 derecede kızdırılmış fırında 20 dakika pişirin.
  18. Bir kabın içinde tereyağını eritin.
  19. 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı acısız kırmızı toz biber, 1 yemek kaşığı biber salçası koyup 2 dakika karıştırarak pişirin.
  20. 2 adet iri diş sarımsağı dövüp ezin.
  21. Yoğurdu, geniş bir kabın içinde karıştırarak sulandırıp sarımsağa ilave edin.
  22. Pişen mantıları, fırından çıkarın.
  23. Bir tencereye 1.5 litre su, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın.
  24. Su, iyice kaynadıktan sonra mantıları azar azar kaynar suya atıp 8 dakika haşlayın.
  25. Haşlanan mantıları süzgece alıp suyunu süzün.
  26. Bir tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyup kızdırın.
  27. Mantıları kızgın yağda şöyle bir çevirip servis tabağına aktarın.
  28. Sarımsaklı yoğurdu üstüne dökün ve tereyağlı baharatlı sosu üstünde gezdirin.
  29. Afiyet olsun...

Yorumlar

Popüler Yayınlar