Su Böreği - SICAK BAŞLANGIÇLAR
Su Böreği - SICAK BAŞLANGIÇLAR |
MALZEMELER
- 500 gram un
- 5 adet yumurta
- 200 gram tereyağı
- 1 litre süt
- 500 gram beyaz peynir
- 3 tatlı kaşığı tuz
- 100 gram nişasta
- 1 demet maydanoz
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI
- 4 yumurtayı geniş ve derin bir kabın içine kırın.
- 1 tatlı kaşığı tuz ve unun yarısını ilave edip iyice karıştırın.
- Mutfak tezgahının üstünde hamur haline gelinceye kadar iyice yoğurun.
- Üstünü nemli bir tülbent ile örtüp dinlenmeye bırakın.
- Kalan yumurtayı bir başka kaba kırın.
- Yarım su bardağı zeytinyağı, sütün tamamını ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip çırparak karıştırın. Maydanozu ince ince kıyın.
- Beyaz peyniri, rendenin kalın kısmı ile genişçe bir kabın içinde rendeleyin.
- Kıydığınız maydanozları katın ve iyice karıştırıp harmanlayın.
- Geniş bir tencereye su koyup kaynatın.
- Fırın kabının içini tereyağının yarısı ile yağlayın.
- Yeterince dinlenen hamuru ovalayarak 45 santimetre kalınlığında 1 rulo haline getirinceye kadar inceltin ve 2 santimetre eninde 10 eşit parçaya bölün.
- 8 parçayı avucunuzla bastırıp yassılaştırın.
- Her iki tarafına nişasta serpip merdane ile 10 santim çapında daire oluşturacak şekilde açın.
- Açtığınız yufkaları aralarına nişasta serpip üst üste koyun.
- Hepsini birden her bir yufka 2-3 milimetre incelene kadar tekrar açın.
- Birbirlerinden ayırarak tekrar üst üste koyun.
- Kalan iki hamur parçasını nişastaya buladıktan sonra elinizle bastırın.
- Üst üste koyup fırın kabını tamamen kaplayacak şekilde açın.
- Birini yağladığınız fırın kabının içine düzgün bir şekilde yayarak yerleştirin.
- Genişçe bir kaba buzlu su koyun.
- Kaynattığınız suya 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.
- Küçük yufkaları tek tek kaynar suya atıp 30 saniye haşlayıp içinde buzlu su olan kaba aktarın. Parçalamadan sıkıp sularını süzün ve bir kevgirde bekletin.
- Yufkalardan ikisini fırın kabının içine yerleştirdiğiniz yufkanın üstüne buruşuk bir şekilde yayın. Üstüne hazırladığınız karışımdan 2 kepçe gezdirip 2 küçük yufkayı da yine aynı şekilde döşeyin. Üstüne bir kepçe daha az sos gezdirin, peynir ve maydanoz karışımını yufkaların üstüne dengeli bir şekilde yayın.
- Yine bir kepçe sos gezdirip kalan iki küçük yufkayı öncekiler gibi üstüne döşeyip 1 kepçe daha sos ilave edin.
- En üste de diğer büyük yufkayı yayıp uç kısımlarına fırın kabının kenarından taşmayacak şekilde yayın.
- Kalan sosu üstüne döküp bir fırça yardımı ile iyice dağıtın.
- Tereyağı parçalarını uflayıp üstüne koyun.
- Önceden 200 derecede ısıtılmış fırının orta rafında 25-30 dakika pişirin.
- Piştikten sonra ters çevirerek başka bir kaba aktarın.
- Kare şeklinde keserek sıcak olarak yoğurt sosu eşliğinde servis yapın.
- Afiyet olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder