Su Böreği - SICAK BAŞLANGIÇLAR

Su Böreği tarifi nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılır. Osmanlı Mutfağı ve döneme ait geleneksel yemek tarifleri nasıl pişirilir.
Su Böreği - SICAK BAŞLANGIÇLAR

MALZEMELER

  • 500 gram un
  • 5 adet yumurta
  • 200 gram tereyağı
  • 1 litre süt
  • 500 gram beyaz peynir
  • 3 tatlı kaşığı tuz
  • 100 gram nişasta
  • 1 demet maydanoz
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI

  1. 4 yumurtayı geniş ve derin bir kabın içine kırın.
  2. 1 tatlı kaşığı tuz ve unun yarısını ilave edip iyice karıştırın.
  3. Mutfak tezgahının üstünde hamur haline gelinceye kadar iyice yoğurun.
  4. Üstünü nemli bir tülbent ile örtüp dinlenmeye bırakın.
  5. Kalan yumurtayı bir başka kaba kırın.
  6. Yarım su bardağı zeytinyağı, sütün tamamını ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip çırparak karıştırın. Maydanozu ince ince kıyın.
  7. Beyaz peyniri, rendenin kalın kısmı ile genişçe bir kabın içinde rendeleyin.
  8. Kıydığınız maydanozları katın ve iyice karıştırıp harmanlayın.
  9. Geniş bir tencereye su koyup kaynatın.
  10. Fırın kabının içini tereyağının yarısı ile yağlayın.
  11. Yeterince dinlenen hamuru ovalayarak 45 santimetre kalınlığında 1 rulo haline getirinceye kadar inceltin ve 2 santimetre eninde 10 eşit parçaya bölün.
  12. 8 parçayı avucunuzla bastırıp yassılaştırın.
  13. Her iki tarafına nişasta serpip merdane ile 10 santim çapında daire oluşturacak şekilde açın.
  14. Açtığınız yufkaları aralarına nişasta serpip üst üste koyun.
  15. Hepsini birden her bir yufka 2-3 milimetre incelene kadar tekrar açın.
  16. Birbirlerinden ayırarak tekrar üst üste koyun.
  17. Kalan iki hamur parçasını nişastaya buladıktan sonra elinizle bastırın.
  18. Üst üste koyup fırın kabını tamamen kaplayacak şekilde açın.
  19. Birini yağladığınız fırın kabının içine düzgün bir şekilde yayarak yerleştirin.
  20. Genişçe bir kaba buzlu su koyun.
  21. Kaynattığınız suya 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.
  22. Küçük yufkaları tek tek kaynar suya atıp 30 saniye haşlayıp içinde buzlu su olan kaba aktarın. Parçalamadan sıkıp sularını süzün ve bir kevgirde bekletin.
  23. Yufkalardan ikisini fırın kabının içine yerleştirdiğiniz yufkanın üstüne buruşuk bir şekilde yayın. Üstüne hazırladığınız karışımdan 2 kepçe gezdirip 2 küçük yufkayı da yine aynı şekilde döşeyin. Üstüne bir kepçe daha az sos gezdirin, peynir ve maydanoz karışımını yufkaların üstüne dengeli bir şekilde yayın.
  24. Yine bir kepçe sos gezdirip kalan iki küçük yufkayı öncekiler gibi üstüne döşeyip 1 kepçe daha sos ilave edin.
  25. En üste de diğer büyük yufkayı yayıp uç kısımlarına fırın kabının kenarından taşmayacak şekilde yayın.
  26. Kalan sosu üstüne döküp bir fırça yardımı ile iyice dağıtın.
  27. Tereyağı parçalarını uflayıp üstüne koyun.
  28. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırının orta rafında 25-30 dakika pişirin. 
  29. Piştikten sonra ters çevirerek başka bir kaba aktarın.
  30. Kare şeklinde keserek sıcak olarak yoğurt sosu eşliğinde servis yapın.
  31. Afiyet olsun...

Yorumlar

Popüler Yayınlar