Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması - SOĞUK YEMEKLER
Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması - SOĞUK YEMEKLER |
MALZEMELER
- 1 kg. dolmalık biber
- 3 adet domates
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 demet dereotu
- 1 adet limon
- 750gr. kuru soğan
- 250 gr. pirinç
- 50 gr. çamfıstığı
- 50 gr. kuşüzümü
- 1/2 tatlı kaşığı acısız kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1/2 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 1/2 tatlı kaşığı karabiber
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 ve 1/2 su bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI
- Pirinci ve kuşüzümlerini ıslayın.
- Soğanları, piyaz doğrayın.
- Maydanoz ve dereotunu ince ince kıyın.
- Maydanozların saplarını bir kenara ayırın.
- Isladığınız pirinci yıkayın. Suyunu süzüp bir kaba koyun.
- Kuşüzümlerinin suyunu süzdükten sonra tencereye 1 bardak zeytinyağı koyup kızdırın.
- Çamfıstıklarını renk alıncaya kadar kavurun.
- Doğradığınız soğanları, pembeleşinceye kadar, çamfıstıklarıyla birlikte kavurun.
- Pirinci katıp pirinçler saydamlaşana kadar kavurmaya devam edin.
- Kuşüzümlerini ilave edip karıştırın.
- Karabiber, kırmızı toz biber, yenibahar, tarçın, kuru nane, toz şeker ve tuz koyup karıştırmaya devam edin.
- 1 su bardağı sıcak su koyup biraz daha karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp altını söndürün ve dinlenmeye bırakın.
- Limonu, halka halka doğrayın.
- Dolmalık biberleri, sap kısımlarından kapak açıp çekirdeklerini boşaltarak temizleyin.
- Domateslerin dış kısımlarını kesip ortalarından ikiye bölün. Soğuyan harcı, bir kaba boşaltın. Kıydığınız maydanoz ve dereotunu ilave edip iyice karıştırın.
- Harcı, biberlere gevşek bir şekilde doldurun.
- Biberlerin ağzını domates parçaları ile kapatın ve ısıya dayanıklı kaba dizin.
- Üstlerine limonları yerleştirin.
- 1 tatlı kaşığı tuz ve şeker, 1/2 su bardağı zeytinyağı, 1 bardak su koyun.
- Kabın üstünü ıslatılmış yağlı kağıt ile kapatıp kürdanla tutturun.
- Önceden 150 derecede ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin.
- Yağlı kağıdı alıp dolmaları, 5-6 dakika daha, üstü renk alıncaya kadar pişirmeye devam edin.
- Afiyet olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder