Zeytinyağlı Vişneli Yaprak Sarması - SOĞUK YEMEKLER

Zeytinyağlı Vişneli Yaprak Sarması tarifi, nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılır. Osmanlı Mutfağı ve döneme ait geleneksel yemek tarifleri nasıl pişirilir.
Zeytinyağlı Vişneli Yaprak Sarması - SOĞUK YEMEKLER

MALZEMELER
  • 250 gram 2 dakika sıcak suda kaynatılıp tuzu çıkarılmış salamura asma yaprağı
  • 250 gram pirinç
  • 750 gram kuru soğan
  • 50 gram çamfıstığı
  • 50 gram kuşüzümü
  • 100 gram kuru vişne,
  • 1/2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1/2 tatlı kaşığı acısız toz biber
  • 1/2 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1/2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane,
  • 1/2 demet maydanoz
  • 2 limon,
  • 1/2 demet dereotu
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 su bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI
  1. Pirinci, kuşüzümlerini ve kuru vişneleri ıslatıp yarım saat bekletin.
  2. Soğanları piyaz doğrayıp maydanozu ve dereotunu ince ince kıyın.
  3. Islattığınız pirinci yıkayıp iyice süzün.
  4. Kuşüzümü ve vişnelerin de suyunu süzdükten sonra tencereye 1 bardak zeytinyağı koyup kızdırın
  5. Çamfıstıklarını 1 - 2 dakika kavurun. 
  6. Soğanları katıp kısık ateşte 6 - 7 dakika daha kavurmaya devam edin. 
  7. Pirinci ilave edin.
  8. Pirinçler saydamlaşana kadar kavurun.
  9. Kuşüzümlerini katıp karıştırın.
  10. 1/2 tatlı kaşığı karabiber, 1/2 tatlı kaşığı acısız kırmızı toz biber, 1/2 tatlı kaşığı yenibahar, 1/2 tatlı kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım tatlı kaşığı toz şeker ilave edip harmanlayın.
  11. 1 bardak sıcak su koyup karıştırın.
  12. Tencerenin kapağını kapatıp altını söndürün ve dinlenmeye bırakın.
  13. Limonların kabuğunu soyup halka halka doğrayın.
  14. Dinlendirdiğiniz harcı, ayrı bir kaba alın.
  15. Kıydığınız maydanoz ve dereotunu ilave edip iyice karıştırın.
  16. Tencerenin dibine limon halkalarının bir kısmını dizin.
  17. Üstlerini birkaç asma yaprağı ile örtün.
  18. Asma yapraklarını, tüylü kısımları üstte kalacak şekilde yayın.
  19. Harcı, yaprağın üst kısmına koyup yan kısımlarını üstüne kapattıktan sonra ileriye doğru sarın.
  20. Tencereye daire şeklinde dizin.
  21. Tencerenin yarısına geldiğinizde ısladığınız vişnelerin bir kısmını üstlerine serpiştirin. Sarmaların tümünü tencereye yerleştirin.
  22. Kalan vişneleri aynı şekilde üstlerine serpiştirin.
  23. 1 tatlı kaşığı tuz, 1 bardak sıcak su ve 1 bardak zeytinyağı ilave edip üstünü birkaç asma yaprağı ile örtün.
  24. Kalan limon dilimlerini dizip üstünü ortası yuvarlak kesilmiş ıslatılmış yağlı kağıt ile kapatın. En üste bir porselen tabak yerleştirin.
  25. Orta ateşte 45 dakika pişirdikten sonra, tencerenin kapağını açmadan soğutun.
  26. Afiyet olsun...

Yorumlar

Popüler Yayınlar